EU Logo Yasader Logo STGM Logo

Yasa Fikrim Platformu'yla İklim Kanunu Teklifi'ne katkı verin

Yasa Fikrim Platformu'yla İklim Kanunu Teklifi'ne katkı verin

Yasa Fikrim Platformu üzerinden İklim Kanunu Teklifine ilişkin görüş ve önerilerinizi platform üzerinden 3 Mart 2025 Pazartesi gününe kadar iletebilirsiniz. Görüşler teklifin tümü hakkında olabileceği gibi bir veya birkaç maddesini de ele alabilir.

Yasa Fikrim Platformu üzerinden toplanan görüşler, Yasama Derneği tarafından bir raporla birlikte platform üzerinden yayınlanacak. Hazırlanacak raporun Komisyon uzmanları ile de paylaşılması hedefleniyor. 

Kanun Teklifi ne öneriyor?

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi" yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlıyor. Kanun teklifinde gerekçe olarak şu ifade yer alıyor.

“Başkanlığın (İklim Değişikliği Başkanlığının) kurulması akabinde mücadeleye ilişkin somut hedeflerin yer aldığı Ulusal Katkı Beyanı, iklim değişikliği azaltım stratejisi ve eylem planı, iklim değişikliği uyum stratejisi ve eylem planı ile uzun dönemli iklim stratejisi hazırlanarak uygulamalar yapılmıştır. Ancak bu eylemlerin izlenmesi, toplum tarafından benimsenmesi ve uygulamaların iyileştirilmesi, uluslararası sözleşmelerin iç hukukumuza aktarımı ve en önemlisi iklim değişikliği ile mücadelenin bir an önce yasal zemine oturtulması amacıyla İklim Kanununa ihtiyaç duyulmaktadır.”

Kanun teklifi 21 Şubat tarihinde esas olarak Çevre Komisyonu; tali olarak da Adalet Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu ile Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'na havale edildi. Teklifin 26 Şubat Çarşamba günü saat 11.00’de Çevre Komisyonunda görüşülmeye başlanması planlanıyor.

Kanun Teklifini incelemek için tıklayınız. 

Kanun teklifinin komisyon bilgileri için
tıklayınız. 

Kanun Teklifine görüş vermek için tıklayınız.

Yasa Fikrim Platformu Hakkında

Yasa Fikrim, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) ile Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV) iş birliğiyle yürütülen “Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi Projesi” kapsamında geliştirildi. 

Yasama Derneği tarafından koordine edilen Platform, yasama süreçlerine sivil toplumun daha kapsamlı, etkin ve etkili bir şekilde katılımını kolaylaştırmayı hedefliyor. 

Platform aracılığıyla TBMM gündemine gelen kanun tekliflerinin yayınlanması, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların görüşlerinin platform aracılığıyla toplanması ve raporlanarak ilgili komisyon uzmanlarına iletilmesi hedefleniyor. 

Hedef e-katılımın yaygınlaşması

Platform aracılığıyla ülkemizde e-katılımın yaygınlaştırılması da amaçlanıyor. Dijital dönüşümün etkisiyle, günümüzde pek çok ülke, dijital araçları demokrasinin güçlü bir aracı olarak etkin bir şekilde kullanıyor ve bu araçlar sayesinde vatandaşlarıyla daha doğrudan ve etkili bir bağ kurarak değişen dünya koşullarına hızla ayak uydurmaya çalışıyor. Bu dönüşümle birlikte, karar alma süreçlerine toplumun geniş kesimleri dahil edilerek, demokratik sistemlerin temel yapı taşlarından biri olan sivil toplum örgütleriyle karar alıcılar arasındaki iletişim köprüleri güçleniyor. 

Sivil toplum örgütleri, toplumun sesini duyurmanın ve karar alma süreçlerine etkin katılım sağlamanın en önemli kolaylaştırıcısı. Bu nedenle, sivil toplumun yasama süreçlerine katılımının sağlanması, şeffaflık ve hesap verebilirliği desteklemenin yanı sıra demokratik değerlerin pekişmesi bakımından da büyük bir öneme sahip.